Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, March 30, 2012

Al-Fatihah Buat Wali Allah Abad ke 21 Khalifah Tariqat Naqshbandi Syekh Raja Ashman Mangkat pagi tadi.....


Al-Fatihah. Seluruh rakyat Negeri Perak Darul Ridzuan berdukacita atas pemergian YTM Raja Kecil Sulong Perak, Dato’ Seri Ashman Shah ibni Sultan Azlan Muhibbuddin Shah yang telah mangkat pada jam 1.30 pagi tadi di kediamannya di Jalan Setia Bakti 5, Bukit Damansara, Kuala Lumpur.


Jenazah telahpun dibawa ke Istana Iskandariah, Kuala Kangsar dan akan disemadikan di Makam DiRaja Kuala Kangsar selepas Solat Asar. Dipanjangkan makluman bahawa masa menziarah jenazah bermula jam 11.00 pagi ini.Jenazah Baginda dibawa ke Istana Iskandariah Kuala Kangsar jam 6.30 pagi tadi dan akan disemadikan di Makam Diraja Bukit Chandan selepas solat Asar.


Baginda meninggalkan seorang isteri, Datuk Seri Noraini Jane Ariffin dan tiga anak putera Raja Ahmad Nazim Shah, 18, puteri Raja Emina Aliyyah, 20, dan Raja Bainunisa Safia, 17. Raja Ashman telah dimasyhurkan sebagai Raja Kechil Sulong pada 16 Mac 2010.


Baginda merupakan anakanda ketiga daripada lima beradik anakanda kepada Sultan Azlan Shah selepas Raja Nazrin dan Raja Azureen.Kalimah Allah Pada awan ketika ketika Upacara Pemakaman Tuanku Syaikh Raja Ashman Shah 
Allah..Allah..Allahu... Haq... Al-Fatihah

PAS Perak ucap takziah Raja Ashman Shah mangkat

IPOH, 30 Mac: PAS Perak mengucapkan takziah kepada keluarga Tuanku Sultan Perak Sultan Azlan Muhibbudin Shah di atas kemangkatan puteranya Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ashman Shah seawal 1.30 pagi tadi.

Demikian dinyatakan oleh Pesuruhjaya PAS negeri, Ustaz Abu Bakar Hussian dalam satu kenyataan, pagi ini.

Berikut kenyataan beliau.
Takziah daripada PAS Perak kepada keluarga Tuanku Sultan Perak Sultan Azlan Muhibbudin Shah di atas kemangkatan puteranya Yang Mulia Al Marhum Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ashman Shah seawal 1.30 pagi tadi.

Yang mulia Al Marhum Raja Ashman Shah telah diputerakan pada 28 Disember, 1958 di Pulau Pinang, beliau telah mendapat pendidikan awal di Sekolah St. John, Kuala Lumpur dan selepas itu melanjutkan pelajaran menengahnya di Leys School, Cambridge, London.

Apabila tamat pelajaran di peringkat menengah,  Yang Mulia Al Marhum Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ashman Shah  melanjutkan pelajaranya dalam bidang jurusan ekonomi sehingga mendapat Ijazah Sarjana Muda di Universiti of Nottingham pada tahun 1981. Seterusnya beliau telah melanjutkan pengajiannya di dalam undang-undang dan telah mendapat Sarjana Undang-Undang dari Universiti Cambridge dan di Lincoln’s Inn, London.

Sewaktu beliau sedang menimba pengalaman sebagai chambering student dari tahun 1985 hingga 1986, beliau telah bertemu dengan Sheikh Nazim di London. Kandungan, kaedah dan penyampaian ilmu Islam daripada Sheikh Nazim telah menawan hati  Yang Mulia Al Marhum Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ashman Shah , dengan hati yang terbuka dan minda yang cergas, beliau telah memanfaatkan apa yang diperoleh daripada Sheikh Muhammad Nazim al-Haqqani.

Kami memohon kepada Allah SWT agar memberikan ketabahan kepada seluruh ahli keluarga Tuanku Sultan Perak, semoga Allah SWT menempatkan Al Marhum  Yang Mulia Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ashman Shah bersama auliya’ dan solihin, Ameen.

Ustaz Abu Bakar Hussian
(Pesuruhjaya PAS Perak)

No comments: